1 лютого 2018, 10:44, Посівна

Ярими культурами на Харківщині планують засіяти понад пів мільйона гектарів площ

Забезпеченість господарств Харківщини насінням ярих зернових і зернобобових, а також інших культур обговорили на нараді з питань організації та контролю у сфері насінництва повідомляють у Харківській ОДА.

В ході наради Олександр Нездюр, директор Департаменту повідомив, що за його даними, цьогоріч в області ярі зернові планують посіяти на площі 520 тис. га.

За словами посадовця, очікувана забезпеченість насінням ярих зернових і зернобобових культур по сільськогосподарських підприємствах області становить 101% до потреби — 30,7 тис. тонн.

«На даний момент насіннєві господарства пропонують для сортооновлення і сортозаміни базові насіння ярих зернових і зернобобових культур — 4,6 тис. тонн (209% до потреби), кукурудзи — 1,8 тис. тонн (37,5% до потреби), соняшнику — 2 тис. тонн (100%)», — додав Олександр Нездюр.

Він акцентував увагу присутніх на нараді представників агропідприємств на те, що вітчизняні сорти і гібриди на сьогодні успішно конкурують із зарубіжними по врожайності, стійкості до несприятливих факторів навколишнього середовища, а за якістю — набагато перевершують.

«Один з провідних виробників насіння — Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва, який займає провідні позиції в селекції ряду сільськогосподарських культур в Україні. Так, частка посівних площ під сортами гороху селекції інституту становить 52,5% від загальної в Україні, соняшнику — 22,7%, тритикале озимого — 45,3%, проса — 45,8%, жита озимого — 24,8%, ярого тритикале — 90%», — додав Олександр Нездюр.