31 січня 2018, 14:00, Добрива

Українські аграрії можуть зіткнутись з дефіцитом сірковмісних добрив

Звернення підтримали організації-члени ВАФ: «Аграрний Союз України», «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, «Українська аграрна конфедерація», асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Союз хіміків України, передає AgroPolit.com.

Згідно з розрахунками, вже цієї весни українські аграрії ризикують зіткнутися з критичним зростанням дефіциту сірковмісних добрив, потреба в яких оцінюється у 360—400 тис. тонн щорічно.

Протягом 2017 року вітчизняними хімічними підприємствами вироблено близько 130 тис. тонн сірковмісних добрив, утричі менше від потреби. На 2018 рік українськими підприємствами заплановано провести 220—240 тис. тонн азотно-сірчаного добрива гранульованого (АСУГ), сировиною для якого є сульфат амонію.

«Основним постачальником сульфату амонію в Україні був «Гродноазот» (Білорусь), але після запуску аналогічного виробництва на «БелАгроФерт» (м. Гродно) вся білоруська сировина переробляється на місці. У зв'язку з чим постачання цього продукту до України припинені», — йдеться у зверненні.

В Україні зазначена сировина відсутня, тому що установка випуску сульфату амонію на черкаському ВАТ «Азот» не працює близько 5 років. Санітарна установка з виробництва сульфату амонію на ВАТ «Сумихімпром» є малопотужною і не покриває потребу вітчизняних підприємств.

«Ситуація загострилася із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 року №1022, згідно з яким із 01.03.2018 р. забороняється ввезення на митну територію України, зокрема сульфату амонію російського походження, котрий на сьогодні є єдиним доступним джерелом постачання сировини для виготовлення сірковмісних азотних добрив», — додали в асоціації.

Таким чином, реалізація положень цієї постанови в частині зазначеної товарної позиції, на думку профільних асоціацій, призведе до зупинки українських заводів, вивільненню сотень працівників або додаткового стресу на ринок праці та соціальні страхові фонди.