24 січня 2018, 15:25, Україна

Безсніжний період озимі пережили нормально, та й тепер під сніговим покривом почуваються добре

Аграрії Полтавщини нарешті дочекалися снігу.  Дехто з місцевих аграріїв скаржився на погану розкущеність пшениці. Але такі проблеми спіткали не усіх.

«У цьому році ми посіяли зовсім не багато озимих — 100 га пшениці. І маю сказати, жалітись нема чого. Культура зараз вкрита снігом, почувається добре. Хоча були побоювання стосовно того, що морози вдарять, а снігу так і не буде. На щастя, не справдилось. Погодні умови для озимих наразі дуже хороші», — розповідає Володимир Аврамчук, головний агроном СФГ «Лариса», що на Полтавщині.

На Вінниччині зима також розщедрилася на сніговий покрив, тож рослини під ним почуваються цілком непогано.

«Цьогоріч у нас посіяно 574 га озимої пшениці. Були певні переживання, коли після теплого грудня вдарили морози, але потім випали рясні опади і зараз на полях лежить від 25 до 30 см снігового покриву. Буквально пару днів тому провели обстеження посівів і цілком задоволені. Зараз пшениця у фазі кущення. Стан її цілком задовільний. Ми підрахували, що на весну буде вихід приблизно 6,5 млн на га», — прокоментував Олександр Печевистий, головний агроном СФГ «Фортуна» (Вінницька обл.).

Львівщині зі снігом не так пощастило, але тамтешні агрономи кажуть, що посіви стійко витримують погодні негаразди.

«Озимі пшеницю і ячмінь ми цього року не сіяли — нерентабельно. А от ріпаку озимого маємо 418 га. На можу сказати, що за час вегетації погодні умови були сприятливими, але і не катастрофічними. Були, звісно, не дуже «добрі» періоди. Наприклад, десь із 12 по 20 січня температура встановилась досить морозна — від -12 °С і доходило до -15 °С. При цьому практично не було снігу. Втім, ріпак витримав такі умови. Зараз він перебуває у фазі 6-8 листків, і сніжком його таки трохи притрусило. Десь 7 см є, хоча рослин він повністю не покриває. Але стан ріпаку досить хороший — не вимер, не переріс, — ми задоволені», — поділився ситуацією на полях Руслан Процак, агроном ТОВ «Барком» (Львівська обл.).