24 січня 2018, 16:59, Світ

Тамбовські аграрії ведуть збирання кукурудзи в 10-градусний мороз

 За словами самих аграріїв, таке трапляється вкрай рідко. Усьому виною погодні умови: дощі, відлиги і перепади температур призвели до того, що збирання врожаю проводиться після нового року.

Так, в Агрофірмі «Жовтневе» до заморозків встигли прибрати кукурудзу тільки з половини площ, а 900 гектарів залишилися зимувати. Тепер найбільш відповідні умови для обмолоту, адже температура опустилася до мінус десяти: мінімум втрат і швидкість залишається високою. З кожного гектара в ці дні аграрії намолочують по 9 т зерна.

Визначальними факторами при збиранні кукурудзи є не тільки погодні умови, а й вологість зерна. І хоча січневі вітри підсушили качани, вологість упала до 30 відсотків, урожай все одно проганяють через сушильний комплекс. У тамбовських аграріїв є всі технічні можливості для просушки культури. Темпи жнив настільки високі, що іноді доводиться зупинятися, щоб пропустити весь урожай через сушилку.

Збирання кукурудзи можна відкласти і на весну, але в цьому господарстві так робити не стали, щоб заздалегідь звільнити площі і розмістити на них, наприклад, пивоварний ячмінь. Єдина проблема січневої жнив — від морозів страждає техніка. Доводиться постійно прогрівати комбайни, які в ніч залишаються в полі, якщо замерзають решета, відігрівають їх спеціальною газовою гарматою.