23 січня 2018, 14:59, Україна

Експерт розповів про особливості вирощування часнику

Всі сорти у виробництві діляться на дві великі групи ― це нестрілкуючі, до якої входять як озимі, так і ярі види та стрілкуючі, які є основним виробництво в Україні, до яких входять тільки озимі сорти.

«Крім цього, у виробництві є сортові підробки. Звертались до мене, щоб  я відрізнив справжній часник від підробки, наприклад сорту Софіївський, Прометей, Дюшес», ― поділився науковець.

Науковець наголошує на тому, що якщо аграрії хочуть бути в плюсі, не треба дивиться на чужі сорти, а потрібно мати власні. 

Секрети вирощування часнику: поради початківцям
Читати

На сьогодні встановлено такі основні критерії до відбору часнику: розмір і маса головки, здатність до виробництва якісної однозубки, стійкість до хвороб і морозів, а також товарний вигляд головок і зубка.

Весь фенологічний період часнику розділений на 100 періодів.

Якщо займатися часниківництвом, то все має бути розкладено по сортах. Головки ділять на зубки, зубки ділять на фракції: дрібні, середні і великі. Великими рахуються зубки з масою 5-6 г, а малими ― 1,5-2,5 г.

Стосовно ж норми висадки зубків, то для півдня України без поливу оптимальною можна вважати норму 220 тис. шт/га.

Мовець особливу увагу звернув на хвороби і шкідників, які уражують вищевказану культуру. Це і фузаріоз, і сажка, і іржа, а з шкідників: міль, кліщі, цикади тощо.