22 січня 2018, 12:45, Світ

Алтайські аграрії занепокоєні станом озимих культур

Перший удар посіви отримали на початку зими. За недостатньої кількості опадів ґрунт глибоко промерз, в окремих районах до 1,5 метра. За даними синоптиків, в цьому році снігу випало 60-70% від норми, місцями 100%, але на цьому січневі опади закінчуються.

Через особливості погоди врожай може бути гіршим за торішній. Аграрії досліджують посіви. На даний момент великих побоювань їх стан не викликає.

«Мені керівники господарств кажуть, що перед новим роком їздили на снігоходах, брали аналізи. На сьогоднішній день стан озимих культур, за оцінкою фахівців, задовільний. Що стосується морозів, сніговий покрив все-таки на полях є. При температурі -40 і нижче озимі, безумовно, перезимують нормально. Це вже показав досвід. А ось вимочування може вплинути на стан посівів, якщо навесні буде багато вологи. Ну а поки все нормально», — зауважив Сергій Сєров, голова комітету з питань аграрної політики та природокористування АКЗС.

Там озимими засіяно 160 тисяч га. Велика частина — в центральних і східних районах. До 70% полів озимі зайняли в Косіхінском, Бійськом, Смоленськом, Солонешенском районах.