22 січня 2018, 09:35, Посівна

Посіви озимих культур на Полтавщині страждають через примхи погоди

За словами місцевих аграріїв, восени озима не отримала вологи, а взимку — розкущилась не значно, повідомляє ltava.poltava.ua

Володимир Грига, голова фермерського господарства (Полтавський район) розповідає:

«Озима, яка була посипана вчасно чи із запізненням — всі лежали в землі більше місяця. Потім поступово почали з’являтися сходи, але вологи не було і навіть частина озимих, таких як ріпак і частково озима пшениця загинули на цій стадії. Дуже погано себе почуває озимий ріпак, слабо — озимий ячмінь. І в більш менш задовільному стані озима пшениця», — повідомляє аграрій.

Відсутність снігу зумовлене глобальним потеплінням, розповідає Микола Опара, професор кафедри землеробства і агрохімії Полтавської державної аграрної академії. Це впливає і на стан ґрунту.

«Вже декілька років в період сівби у нас в ґрунті не вистачає вологи для того щоб отримати пружні та рівно видні сходи, якщо й надалі будуть так іти погодні умови, то ми можемо опинитися на широті клімату південних областей: Херсонська, Запоріжжя і так далі», — наголошує професор.

Леся Звягольська, завідувач сектору агрометеорології Полтавського обласного центру з гідрометеорології каже: за останні 58 років, грудень 2017 року був найтеплішим.

«Середньомісячна температура повітря у грудні була 2,3-3,4 градуси тепла. Звичайно, такий аномальний був у нас грудень. Перша декада січня також була аномально теплою. Взагалі умови які складалися у грудні та січні були мало сприятливими для озимих культур. І вони також несприятливими були для всіх плодових та ягідних дерев і кущів», — додає Леся Звягольська.

Нагадаємо, цьогоріч у області озимими засіяно 254 тис. га площ. За словами Олега Палія, заступника директора Департаменту АПР області, наразі фазовий розвиток озимих культур, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року набагато краще. Кущіння рослин відбулося на площі більше 60%. При цьому, 5%посівів у області які слаборозвинені.