19 січня 2018, 16:20, Світ

Вапнування взимку має сенс

«Вапнування наприкінці осені та зими за своїм характером є оптимальним терміном», — висловлює думку проф. Вітольд Гжебіш з Університету наук про життя в Познані.

По-перше, карбонатне вапно працює краще (швидше), і тим нижча температура, тим краще. По-друге, ґрунт — це вода, яка протягом цього періоду року природно переміщається в ґрунтовий профіль. Таким чином, вапно буде рухатися разом з водою. Негативні сторони операції в цей період — це водні умови. Цього року вода занадто часто застоюватиметься в полі, і тому лікування може призвести до руйнування структури ґрунту, чого фермер ніколи не повинен робити свідомо.

Крім того, не можна змішувати вапно з ґрунтом, і, як ви знаєте, підкислення ґрунту є просторовим явищем. Вибір вапна —це не проблема. Можна використовувати будь-яку форму.

На думку дослідника, на полях з рослинами виникають і більш складні умови. Нездатність регулювати реакцію на кислих або дуже кислих стендах призведе до незворотного пошкодження, а засоби виробництва, що використовуються навесні, будуть дуже неефективними.

Для зернових, що добре висіваються, за виключенням оксидних добрив, можна використовувати будь-який вид вапна, але бажано крейду.

Для ріпаку процедура ускладнюється через рослинність, що покриває ґрунт. Добрива, що присутні на рослині під час гідролізу, можуть пошкодити пагони рослини. Можна застосовувати будь-яке карбонатне добриво, але найбільш безпечним варіантом є гранульовані добрива.