21 січня 2018, 12:45, Україна

Перезимівля озимих культур Миронівської селекції

ТОВ «Дубрава» (Діпропетровська обл.)

Посіви пшениці озимої перебувають на початку кущіння з кількістю стебел 1-2 шт. і утворенням вторинної кореневої системи з довжиною вторинних корінців від 0,7-2,8 см в залежності від сорту.

Посіви ячменю озимого перебувають у фазі початку кущіння на ІІ е. о. з 2–4 стеблами, утворенням вторинної кореневої системи з довжиною корінців 0,4-2,7 см в залежності від сорту.

Ураження рослин хворобами пшениці озимої та ячменю озимого не виявлено.

ДП ДГ «Затишне» МІП ім. В.М. Ремесла НААН (Дніпропетровська обл.)

Посіви перебувають у задовільному стані, наприкінці І – початку ІІ етапу органогенезу і мають ІІ–ІІІ листки.  Густота рослин 380–420 шт/м2.

ДП ДГ «Проскурівка» МІП ім. В.М. Ремесла НААН (Хмельниччина).

 Посіви пшениці озимої перебувають у доброму та задовільному стані на початку кущіння з густотою стояння рослин 400-500 шт/м2.

ДП ДГ «Правдинське» МІП ім. В.М. Ремесла НААН (Сумська обл.)     

Посіви пшениці озимої перебувають у доброму та задовільному стані у  фазі трьох листків – початку кущіння, густотою 370 – 420 шт./м2, ячменю озимого у задовільному стані у фазі трьох листків з густотою 380–410 шт./м2.

Кінець січня і лютий місяці можуть принести ще масу неприємностей у вигляді різкогопохолодання, особливо за відсутності снігового покриву, або ж відлиг з послідуючим утворенням льодової кірки, що характерно для останніх років, які вирізняються нестійким сніговим покривом. Тому слід і надалі проводити контроль за посівами озимих культур.

Зокрема, 25 січня черговий строк відбору монолітів озимих культур, а уразі дії критичних стресових чинників зразки слід відбирати додатково через 10 діб після їх прояву. Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН на договірній основі проводить визначення вмісту цукрів, визначення стану конуса наростання та життєздатності рослин.