18 січня 2018, 16:02, Урожай

Інтенсивне вирощування соняшнику знижує урожайність пшениці на третину — думка

Такими спостереженнями поділилась Юлія Прохода, голова «Українського насіннєвого товариства», пише agroday.com.ua.

«У нас сіють соняшник щороку, а якби була можливість сіяти двічі на рік, сіяли б і двічі, — каже фахівець. — У цьому не можна звинувачувати лише виробників. Їм потрібні швидкі гроші, а дешевих кредитів немає. Тож і доводиться займатися високопрофіцитними культурами, які негативно впливають на ґрунт за умови настільки масового використання».

При цьому соняшник сіяти на одному полі допустимо лише раз на 5 років, а популярний зараз гербіцидостійкий — раз на 10 років.

За словами фахівця, за існуючої культури землеробства високопродуктивні сорти зернових не можуть розкрити свій потенціал.

«Наша пшениця в державному сортовипробовуванні показує більше 10,0 т/га. А у польовому використанні (на незрошуваних землях) — максимум 9,1 т/га. Такий результат продемонструвало єдине господарство на Одещині після ідеального попередника. Той самий сорт в Дніпропетровській області показав 7,0 т/га, тобто потенціал нерозкритий на 30%», — розповіла Прохода.

За її словами, часом для підвищення врожайності аграрія пропонують нібито ГМ-пшеницю. Проте ГМО в Україні заборонено, та й подібні пропозиції нічим не підтверджені.

«Насправді ГМ-пшениці на світовому ринку ще немає. Лише торік у Великобританії отримали дозвіл на випробовування першого генетично модифікованого сорту», — додала Прохода.