17 січня 2018, 14:43, Україна

Представлено чорновий варіант розподілу бюджетних коштів на підтримку агросектору на 2018 рік

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман дав часу всім учасникам процесу до 19 січня, щоб уточнити всі технічні питання з розробки цих механізмів і вийти з фінальними варіантами в публічну площину, повідомляє AgroPolit.com.

Пропонуємо ознайомитися з ключовими позиціями розподілу коштів на підтримку АПК на поточний рік. Нагадаємо, що загальна сума підтримки складає 6,3 млрд грн.

Тваринництво. Загальний ресурс на цю програму у бюджеті становить 4 млрд грн. Так, на банківські програми відведено 2,5 млрд грн. Ці кошти направлятимуть передусім на підтримку будівництва нових ферм та комплексів: або на здешевлення кредитів на будівництво, або на компенсацію частини власних коштів виробників, витрачених на будівництво. Ще 700 млн грн із 4 млрд грн — бюджетна дотація на вирощування молодняку ВРХ. 500 млн — бюджетна дотація за утримання молочного стада ВРХ. Решта 300 млн грн — часткова компенсація вартості племінних тварин сперми та ембріонів.

Фермерство. Загальна сума підтримки — 1 млрд грн. Її пропонується розподілити наступним чином:

  • 500 млн грн — на здешевлення кредитів (із них 100 млн грн — для новостворених фермерських господарств);
  • 205  млн грн — компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • 190 млн грн — компенсація вартості насіння;
  • 100 млн грн — фінансова підтримка обслуговуючих кооперативів;
  • 5 млн — компенсація вартості дорадчих послуг.

Компенсація вартості сільськогосподарської техніки. Загальний ресурс підтримки — 1 млрд грн. При цьому програма поширюватиметься на с/г техніку та елеваторне обладнання з часткою локалізації від 40 до 60% місцевої локалізації виробництва.

Садівництво. Загальний ресурс підтримки — 300 млн грн. Мета інвестування — нарощення площ садів на понад 3 тис. га, залучення нових технологій зберігання та переробки плодів, а також створення близько 30 тис. нових робочих місць.