16 січня 2018, 15:03, Посівна

Заморозки не загрожують посівам озимих культур на Сумщині

Віктор Скляров, головний агроном ТОВ «Агробізнес-ТСК» розповідає, загрози озимим наразі не спостерігається, подальший стан посівів залежатиме від погодних умов.

«Посіви озимих зернових наразі у задовільному стані. Під озимою пшеницею у нас цьогоріч 450 га площ, попередником був соняшник. Через пізні строки сівби переростання у посівах у нас не спостерігається. За теперішніх температур загрози для посівів немає, хоча нещодавно були короткочасні морози мінус 14 градусів надалі прогнозують підвищення температури. За наявності снігового покриву рослини зможуть успішно перезимувати. Робити прогнози наразі ще рано, адже надалі усе залежатиме від погодних умов», — розповідає Віктор Скляров.

Артур Радовський, головний агроном відділку 2 СТОВ «Агро Край», (Сумська область), розповідає, зниження температури повітря та опади у вигляді снігу позитивно вплинули на стан посівів озимих культур.

«На Сумщині вже кілька діб тримаються морози на рівні  мінус 5°-8ºС, озимі знаходяться у стані зимового спокою. А сьогодні зранку ще й сніг випав, поки що небагато, десь 1,5-2 см шар. Проте це вже непогано, якщо сніг лежатиме й далі, то навіть і більший мороз піде озимим тільки на користь. Посіви наразі перебувають у доброму і задовільному стані. От тільки через мисливців є проблеми. Так гасали за дичиною полями, що після них по озимині цілі дороги та глибочезні колії полишались. Їздили по мокрому ґрунту, а зараз все те підмерзло і маємо «місячні пейзажі» посеред полів», — розповідає Артур Радовський.

Нагадаємо за даними карти «Посівна Онлайн 2017/18», озимими зерновими у області засіяно 162,9 тис. га площ. При цьому, пшеницею засіяно 156,6 тис. га, ячменем — 0,78 тис. га, житом — 5,53 тис. га.