15 січня 2018, 16:30, Технології

Роботи дозволять аграріям заощаджувати на насінні та ЗЗР

Blue River Technology розробляє системи обприскування бур'янів на основі машинного навчання, а також роботів для прополки і алгоритми аналізу врожайності. Головною метою компанії залишається створення робота, здатного відрізнити бур'ян від корисної культури і знищити його шляхом прицільного обприскування гербіцидом, повідомляє hightech.fm.

Перший робот компанії під назвою See & Spray відрізняє корисні пагони від бур'янів всього за 30 мілісекунд — це приблизно в десять разів швидше, ніж моргає людське око, пералельно, визначаючи скільки гербіциду необхідно внести для знищення шкідника.

Щоб не плутати бур'яни зі, скажімо, бавовною, роботу спочатку необхідно вивчити мільйони зображень рослини. Він повинен знати, як його листя змінюють форму і текстуру, як вони виглядають, коли рослина хворіє, причому на всіх етапах росту.

За словами розробників, такі роботи допоможуть аграріям не залежати від виробників хімікатів і насіння. Сьогодні, щоб використовувати ефективні засоби для обприскування, кожен сезон фермери повинні купувати генетично модифіковані дороге насіння. Робот дозволить їм не тільки знизити обсяг хімікатів як мінімум в 10 разів, а й купувати звичайні насіння, вартість яких приблизно на 75% менше.