9 січня 2018, 17:00, Світ

Дрони знищуватимуть бур'яни лазерами

Як повідомляє ​AgResearch, у пілотній моделі на дрон буде встановлена ​​камера для ідентифікації бур'янів на основі їх хімічного маркера і того, як вони відбивають світло. Потім ділянки з бур'янами будуть позначені за допомогою GPS, після чого дрон сам ідентифікує і знищить бур'ян лазером.

"Ми думаємо, що точкове розпилення гербіциду (а не повсюдне використання ЗЗР), або правильний вид лазера, вмонтований на безпілотний літальний апарат, може суттєво пошкодити бур'ян", - говорить керівник програми Кіумар ГАРХІ. - Ми знаємо, що тепер доступні лазери, які підходять для цього, і вони надзвичайно точні. Лазери дозволять також уникнути пошкодження корисних рослин навколо бур'янів ".

Ідентифікація рослин по їх хімічним маркерах вже працює в інших проектах. Тепер завдання полягає в тому, щоб дуже точно ідентифікувати бур'яни. Це дозволить дронам бути максимально ефективними.

В даний час методи боротьби з бур'янами є дорогими і трудомісткими. Вони часто мають хімічні речовини, які можуть негативно впливати на врожай, якість грунту і джерела води.

За даними дослідження AgResearch, боротьба з бур'янами оцінюється в новозеландському сільському господарстві як мінімум в 1,685 мільярда доларів в рік.

Кіумар ГАРХІ вирішив зайнятися цим проектом, коли дізнався про проблеми боротьби з бур'янами фермерів, які працюють на пагорбах: "Я знаю, як важка ця робота. Думаю, такий дрон зможе виконати за дві-три години роботу, яка зазвичай займає у фермера два- три дні".

Кіумар сподівається провести тестування лазерів на початку наступного року, а випробування дронів, оснащених лазерами, заплановано на серпень.

Проект було виділено майже $ 1 млн фондом Міністерства у справах бізнесу, інновацій та зайнятості Нової Зеландії, а AgResearch приєднався до проекту з дослідниками з університетів Окленда і Мічигану. Програма фінансується на три роки. У разі успіху буде розглядається його комерційний розвиток.