9 січня 2018, 09:37, ЗЗР

Чим захищають картопляні поля в ЄС

Команда європейських дослідників порівняла доступність для фермерів захисту картоплі в Польщі і сусідніх країнах, що входять в Європейський союз (Німеччина, Чехія, Словаччина, Литва). Джерелом даних були офіційні записи засобів захисту рослин, доступних на веб-сайтах установ, відповідальних за реєстрацію в державах-членах. Про це повідомляє Farmer.pl.

Польща має найбільшу площу картоплі серед країн Європейського Союзу - 320 000 га. Німеччина займає друге місце з площею 235,5 тис. га. Картопля широко вирощується також в інших сусідніх країнах Польщі. За даними Євростату (2017) площа вирощування картоплі склала 23,41 тис. га в Чехії, 21,2 тис. га в Литві та 8.27 тис. га в Словаччині.

Більшість препаратів для захисту картоплі зареєстровано в Чехії, де площа культури у 10 разів нижче в порівнянні з Польщей або Німеччиною. У Чехії налічується найбільша кількість зареєстрованих гербіцидів та інсектицидів, а у Польші найбільше фунгіцидів.

Чисельність засобів захисту рослин, не є дуже різноманітною. Наприклад, серед аналізованих країн-членів більшість інсектицидів зареєстровано в Чеській Республіці, але різноманітність їх найбільша в Німеччині.

Розглядаючи окремі групи агрохімікатів, можна побачити, що значна частина фунгіцидів у всіх аналізованих державах представлена ​​препаратами, які містять два активних речовини різного механізму дії. Мінімальна кількість речовин і хімічних груп були зареєстровані в Литві і максимальна в Чеській Республіці. Аналіз також показав, що одні й ті ж активні речовини відсутні у всіх країнах.

Для захисту від патогенних мікроорганізмів у всіх аналізованих станах використовуються: азоксистробін, ціазофамід, цимоксаніл, дифеноконазол, диметоморф, фамоксат, флуазін, флуопіколід, мандіпропамід, манкоцеб, металаксил-М, мідь, пенцикурон і пропамокарб. Ряд діючих речовин використовується тільки в окремих країнах, зокрема МАНЕБ (DE) і іпродіон (LT).

У групі гербіцидів також спостерігається різноманітність наявності активних речовин. Найбільша кількість гербіцидів знаходиться в Чехії та Словаччині, а найменша кількість речовин та хімічних груп знаходиться в Литві. Найбільші механізми дії гербіцидів були зареєстровані в Польщі та Чехії (15), а найменші в Литві (11). Найбільш поширені матеріали, використовувані в Польщі і сусідніх країнах: квізалофоп-П-етил, кломазон, ціклоксідіт, дикват, гліфосат, метрибузин, пропаквізафоп, просульфокарб і римсульфурон.

Найбільш активні речовини інсектицидів та їх хімічні групи доступні для захисту картоплі в Німеччині, а найменше в Литві. У всіх п'яти країнах використовуються: ацетаміприд, бета-цифлутрин, циперметрин, дельтаметрин, імідаклоприд, лямбда-цигалотрин, тіаклоприд і тіаметоксам. Інші речовини використовуються рідше, тільки в окремих країнах. Цілий ряд речовин, включених в інсектицидах зареєстровані, щоб захистити картоплю тільки в одній країні, це: есфенвалерат (DE), парафінова олія (LT), рапсове масло (DE), піретрини (DE) і фосмет (EN).