5 січня 2018, 12:12, Україна

Озимі зможуть пройти відповідні фази загартування, лише якщо температурний режим знижуватиметься поступово, — НААНУ

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на агрометеорологічний огляд Національної академії аграрних наук України.

Згідно з повідомленням, у результаті підвищення температури і при достатній зволоженості верхніх шарів ґрунту протягом більшої частини грудня біля рослин озимих зернових культур відзначалися слабкі процеси життєдіяльності, що проявлялося в посиленні процесів дихання, фотосинтезу, зростання й утворення листкових пластинок, розвитку кореневої системи. Також підвищена температура і достатня зволоженість верхніх шарів ґрунту сприяли виходу посівів озимих зернових культур зі стану зимового спокою, що супроводжується витратою пластичних речовин і зниженням морозо— й зимостійкості.

Однак, з огляду на можливі погодні перспективи, а також стан рослин озимих культур, для значної частини яких дещо знижена морозостійкість на час завершення першого місяця зими, подальша їх зимівля може стати досить складною або катастрофічною. Також є ймовірність утворення притертої крижаної кірки на полях. Експерти зазначають, що найбільш загрозливою може бути ситуація з озимим ячменем, озимим ріпаком, а також із посівами озимої пшениці, які висівали в пізні терміни (після 15 жовтня).

У звіті також зазначено, що підвищений температурний режим і достатня кількість опадів, які спостерігалися у грудні, загалом були сприятливими для перезимівлі озимих зернових культур, які на більшості посівних площ перебувають в доброму та задовільному стані. Однак у разі різкого зниження температурних показників повітря і ґрунту на тлі відсутності снігового покриву на полях озимі можуть пошкодитися і навіть загинути.