5 січня 2018, 10:19, Насіння

Експерти радять, як можна застосувати невикористаний насіннєвий матеріал у наступному сезоні

Польські експерти дають поради щодо його використання у наступному сезоні. Вони стосуються передусім тих господарств, які посівний матеріал готують самі.

Як інформує Farmer.pl, оброблене насіння цілком можливо зберігати до наступного сезону. Однак слід враховувати, що з часом воно може втратити якість.

Більш ніж півроку зберігання може негативно вплинути на проростання зерен, а захисний ефект протруєння – зменшитися. Особливо, якщо якість зерна була невисокою через те, що воно було зібрано у важких умовах і після тривалих опадів. У такому зерні відбуваються інтенсивні біохімічні та ферментативні процеси, які негативно впливають на його якість. Проблема поглибиться, якщо насіннєвий матеріал, залишений на наступний сезон, зберігатиметься у неналежних умовах.

Тож як краще зберігати оброблене насіння?

  • Найкраще – у мішках (пакетах) зі щільного паперу, добре запечатаних.
  • Мішки мають стоять на піддонах, щоб не було контакту з вологою підлогою, а також подалі від будь-яких джерел тепла.
  • Краще не обгортати паперову упаковку додатково фольгою або плівкою.
  • Також мішки мають бути поміщені в окреме, сухе і добре вентильоване місце, подалі від харчових продуктів і кормів.
  • Саме насіння не може бути занадто вологим, тож краще зберігати його у приміщенні з температурою 5-10 °С і за відносної вологості нижче 60%.

Перед сівбою насіння в наступному сезоні необхідно вивчити його здатність до проростання. Вона, ймовірно, буде меншою на декілька відсотків. Щоб це з’ясувати, слід на скляній або пластиковій підставці, вкритій абсорбуючим матеріалом (наприклад, промокальним папером чи паперовим рушником), розмістити взяті зразки насіння у кількості 100 зерен. Після проростання рахуємо здорові й енергетично сильні паростки. На основі цього результату розраховуємо кількість насіннєвого матеріалу, необхідну для отримання правильної густоти посіву.