5 січня 2018, 08:24, Україна

Перезволоження ґрунту заважає гризунам розмножуватись, але сприяє поширенню хвороб на рослинах

Зумовлені вони надмірним перезволоженням ґрунту і підтопленням нір, що спричинено повсюдними опадами у вигляді дощу різної інтенсивності, а подекуди мокрим снігом із дощем. У деяких регіонах спостерігається затоплення нір від 8 до 30%. До того ж господарства інтенсивно проводять винищувальні заходи.

Гризуни не становлять серйозної загрози для посівів озимих
Читати

При цьому, станом на 5 січня, на 4-62% (максимально 86%) площ озимих зернових та ріпаку, у багаторічних травах щільність полівок зберігається в межах допорогової та становить 0,5-3 жилих колоній на гектар, з 1-5 жилими норами в кожній. Разом з тим, у місцях резервацій, особливо у багаторічних травах в господарствах Донецької, Дніпропетровської та Луганської областей, обліковують по 4-6 жилих колоній на гектарі, де здійснюється знешкодження мишоподібних гризунів родентицидами з метою недопущення їх розселення на посіви сільськогосподарських культур.

У Степу в посівах озимої пшениці, переважно висіяної після стерньових попередників, відмічається малоактивне живлення личинок хлібної жужелиці. Подекуди у посівах озимих пшениці та ячменю волога погода сприяла подальшому розвитку борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, інфекційний запас яких скрізь зберігається на 1-9% рослин. Переважно у центральних областях на 12-20% обстежених площ озимого ріпаку пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом уражено 2-5% рослин.