4 січня 2018, 14:05, Світ

Науковці наблизилися до вирішення проблеми боротьби зі стебловою іржею пшениці

Як повідомляє Agroxxi.ru, дослідники з Великої Британії, США й Австралії ідентифікували генетичні маркери, які дають змогу спрогнозувати, чи будуть уражені посіви пшениці стебловою іржею.

У самому грибі вони виявили ген, який викликає природний захист рослин пшениці від хвороби. Також був виявлений шлях, за яким «вмикається» імунітет рослини. Результати цього дослідження дають вченим абсолютно нові інструменти для захисту культур від смертельного патогена.

Стеблова іржа протягом тисячоліть знищувала вщент врожаї зернових, що часто закінчувалося голодом. Так, у 50-х роках ХХ століття іржа пшениці вразила поля в Північній Америці і знищила близько 40% врожаю. З того часу вчені працювали над створенням стійких до іржі сортів, щоб підвищити імунітет пшениці до грибка.

Однак патоген постійно розвивається. Досить агресивний штам нещодавно було виявлено в декількох країнах Африки і Близького Сходу, звідки повітряні маси могли поширити його в сусідні країни.

Нове дослідження дасть змогу оперативно тестувати ДНК-зразки підозрілої пшениці, щоб побачити, чи потрібно проводити обприскування пшеничних полів пестицидами.

«Вперше можна буде провести тестування ДНК, щоб визначити, чи може іржа в посівах пшениці в будь-якій точці світу виробити ген стійкості до неї (Sr50), який буде введений у високоврожайні сорти цієї культури», — розповів Роберт Парк, професор сталого сільського господарства в Сіднейському університеті, один з учасників дослідження.

Його колега, доктор Метью Москоу з Лабораторії Sainsbury в Норіджі, додає, що тепер є можливість спостерігати еволюцію патогена і передбачити його вплив на урожай пшениці. Завдяки цьому в майбутньому вчені зможуть створити «розумну» селекцію, яка допоможе рослинам виробити стійкість до цих захворювань.