4 січня 2018, 10:08, Світ

В Нідерландах виявлено вірус хлорозу томатів

Цей вірус поширюється білокрилкою, в тому числі оранжерейною (Trialeurodes vaporariorum) і тютюновою (Bemisia tabaci).

Як повідомляє АПК-Інформ (Овочі і фрукти), у деяких країнах Європи цей вірус відомий вже давно. Наприклад, в Іспанії перші повідомлення про нього з'явилися у 1997 р. Тоді уражені рослини були знищені, і значних проблем не виникло. Вірус жовтої кучерявості томата, який переносить тютюнова білокрилка, викликає значно більше проблем у Середземноморському регіоні.

В Нідерландах же вірус хлорозу томата виявлено вперше, він не є карантинним організмом, але становить ризик для всієї галузі. Саме тому Управління безпеки продовольства і медикаментів робить все, щоб викорінити інфекцію.

У 2007 р. вже був схожий випадок з вірусом жовтої кучерявості томата (TYLCV), а двома роками пізніше в одному з господарств з виробництва перцю був виявлений довгоносик Anthonomus eugenii. В обох випадках зі шкідливими організмами вдалося впоратися. Зараз на порядку денному ToCV.

Представники галузі поставилися до проблеми дуже серйозно. Створена кризова робоча група, яка організовує зібрання виробників томатів у Венло (провінція Лімбург) і Бляйсвіке (Південна Голландія) — основних тепличних регіонах країни, щоб інформувати їх про нову інфекцію та способи запобігання її поширенню.