1 січня 2018, 10:10, Україна

Через надмірно теплу та вологу зиму озимим загрожують хвороби

Надмірно тепла та волога зима не дає озимим культурам повністю перейти в стан зимового спокою. Рослини продовжують розвиватись, хоч і не так активно, як восени. При цьому велика кількість опадів провокує розвиток хвороб у посівах.

«Огляд посівів показує, що озимим зерновим вже загрожують хвороби. Зокрема, подекуди ми виявили ознаки септоріозу на рослинах. Якщо погода залишиться такою ж теплою та дощовою і надалі, можливий масовий розвиток хвороб», — каже Олег Зубко, агроном відділку 1 СТОВ «Агрокрай» на Полтавщині.

Нехарактерна для зими погода впливає на стан озимих і на Сумщині.

«Посіви знаходяться у фазі 2-3 листка, проте рослини продовжують повільно розвиватись через відсутність морозів та справжніх холодів. У нас он навіть ліщина та верба вже намагаються цвісти, незважаючи на те, що розпочинається другий місяць зими. За грудень випало приблизно 2-3 місячних норми опадів. З одного боку, це й непогано, є шанс, що накопичиться волога за зиму у ґрунті. З іншого ж через велику кількість вологи та плюсову температуру є ризик розвитку хвороб, вже помітні перші ознаки ураження рослин», — розповідає Артур Радовський.