30 грудня 2017, 10:44, Технології

В Аргентині з шкідниками борються за допомогою ядерних технологій

Міжнародне агентство з атомної енергетики спільно з Продовольчою і сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО) підтримали Аргентину в застосуванні цього методу ще в середині 1990-х років.

Перед стерилізацією лялечки плодової мухи забарвлюють барвником, щоб фахівці могли відрізнити їх від звичайних. Після опромінення кожна середземноморська плодова муха з лялечки буде стерильною.

Шкідник в Аргентині з’явився у 1900 році. Через карантинні обмеження й витрати, спрямовані на обробку фруктів для експорту, республіка понесла багатомільйонні втрати.

Раніше плодову муху подолали у Південній Америці — у Патагонії. За даними Національної служби якості й санітарії, промисловість Патагонії орієнтована переважно на вирощування груш і яблук, обчислюється у $700 млн на рік. У результаті з 2005 року галузь заощадила мільйони доларів через те, що зникла необхідність післязбиральної обробки для знищення личинок паразитів. Тим часом стерилізація комах опроміненням дозволяє підтримувати популяцію паразитів на дуже низьких рівнях у західній Аргентині, що славиться сливами й персиками. Фермерам вдалося налагодити виробництво й експорт, не застосовуючи сильних інсектицидів.

Зараз аргентинські вчені спільно з МАГАТЕ і ФАО працюють для застосування ядерної стерилізації фруктових мух на північному сході країни, намагаються зменшити збиток виробництва цитрусових.

Такий же метод планують застосувати й у боротьбі з комарами, що переносять вірус Зіка і лихоманку.