28 грудня 2016, 08:54, Посівна

В 2017 Агропродсервіс розраховує на урожай зернових в 10 т/га і збільшує площі під буряком

Про це розповів Андрій Баран, директор компанії, в інтерв'ю, опублікованому прес-службою Агропродсервісу.

Підсумовуючи результати сезону, Андрій Баран розповів про загальний стан рослинницької галузі компанії:

«Сьогодні наш майже двотисячний колектив ефективно господарює на понад сорока тисячах гектарів землі. У структурі посівних площ більше 50% займають зернові культури, 23% з яких припадає на озиму пшеницю. Далі за обсягами йде кукурудза на зерно, в останні роки ми дещо підтягнули посіви сої. У групі технічних культур домінує цукровий буряк. Цього року ми вирощували його майже на 4 тисячах гектарів, а це приблизно п’ята частина цієї культури на Тернопільщині. У межах 10% площ вирощуємо ріпак».

Щодо урожайності більшості культур, то вона виявилась нижчою очікувань: озима пшениця дала в середньому 7,5 т/га, ярий ячмінь — майже 7 т/га, ріпак — понад 3 т/га, соя — трохи більше 2 т/га. Урожайність кукурудзи становила від 6 до 11 т/га, залежно від строку сівби та забезпеченості вологою. Загалом більш ранні посіви дали кращий урожай, хоча й потрапили під заморозки.

Непогано вродив цукровий буряк, хоча теж постраждав від погодних аномалій. В середньому збір цукрового буряка становив 60 т/га при цукристості 18,5%. Ця культура виявилась найприбутковішою, тож наступного року площу під нею збільшать на 10-15%. Так само посіють більше сої та гороху, які дають непоганий прибуток та користоються високим попитом.

Що стосується зернових, то тут Андрій Баран озвучив амбітні наміри — вийти на десятитонну урожайність зерна з кожного гектара.