26 грудня 2017, 08:52, Посівна

Фітосанітарний стан озимих культур на Прикарпатті

На території області чисельність мишоподібних гризунів стабільно нижча економічного порогу шкідливості, що обумовлено слабкою інтенсивністю міграції та практично повним припиненням розмноження, яке в гризунів відбувається за середньодобової температури вище плюс 5ºС, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області.

Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку мишоподібними гризунами відмічається переважно з країв і становить 1-3 жилих колоній з 1-4 норами в кожній (Галицький, Тисменицький райони).

В подальшому погодні умови регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів. Найнесприятливішими чинниками, які будуть спричиняти загибель гризунів, є сильні морози, утворення льодової кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу й заливанням нір. Особлива загроза очікується на полях озимини, яка межує з неугіддями та багаторічними травами, у разі стійкого снігового покрову, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжать розмноження.

Нагадаємо, за даними карти «Посівна Онлайн 2017/18», озимими культурами у області цьогоріч засіяно 206,2 тис. га площ.