21 грудня 2017, 18:10, Україна

Вирощування ожини може стати перспективною нішею для українських ягідників

Зростаючий ринок ожини обумовлює перспективність вирощування цієї ягоди. На сьогоднішній день найбільше ожини вирощується в Північній Америці — 65 тис. тонн, з них 35 тис. тонн припадає на США. В Європі ця галузь ягідництва менш розвинена. При більшій кількості населення збір ожини становить 47 тис. тонн, з яких 27,5 тис. тонн вирощуються в Сербії і 13 тис. тонн — в Угорщині. Великі плантації є в Великобританії, Німеччині, Румунії, Польщі, Хорватії, повідомляє pro-consulting.ua.

Україна також зміцнює свої позиції на міжнародному ягідному ринку. За останні п'ять років експорт ягід з нашої країни виріс в чотири рази, до 12,5 млн доларів. При цьому, потенціал на цьому напрямку ще далеко не вичерпаний, оскільки вітчизняні ягідники продають за кордон лише 8% врожаю.

Вирощування малини і ожини поступово набирає популярність серед українських аграріїв, але зростання ринку поки незначний і на ньому ще мало великих виробників. За 2016 рік валовий збір малини і ожини збільшився в Україні на 5%, при цьому площа ягідних насаджень зменшилася.

Ці дані говорять про те, що нове підприємство з вирощування ожини не буде відчувати сильну конкуренцію і зможе продавати свою продукцію як на внутрішній ринок, так і на експорт.

Для створення плантації ожини новому господарству потрібно 10 га підходящої ґрунту. Оптимально для розвитку ягоди придатні кліматичні умови південних регіонів України.

Проект розрахований на семирічний період. При цьому підготовчий етап займе 9 місяців, а вже з липня другого року господарство почне продавати продукцію. Рентабельність продажів складе 65,3%, що означає що кожен долар доходу буде приносити підприємству більше 6,5 тонн чистого прибутку.

В результаті виконання бізнес-плану рентабельність інвестицій сягає 414%. Чистий прибуток перевищить розмір вкладених коштів в 4,14 рази.