19 грудня 2017, 14:28, Україна

Садівник з Одещини успішно вирощує екзотичний горіх пекан

За своїми властивостями пекан значно кращий від усіх відомі горіхоплідні культури. Традиційно культуру вирощують у Північний Америці, проте одеському садівнику з села Василівка вдається успішно вирощувати культуру в умовах Півдня України, повідомляє dumskaya.net.

За словами Віктора Жадана, пекан може плодоносити до 300 років. Середня висота дерева — 40 м. Розмірів плодів — близько 3 см.

Пекан на Одещині почали висаджувати ще у 1948 році, сьогодні тут росте близько півтора десятка дерев каріі. Всі вони відрізняються великою висотою (більше 20 метрів) та стійкістю до хвороб. За сприятливих умов, окремі дерева приносять досить високі врожаї.

У своєму розпліднику декоративних дерев Віктор Жaдaн кілька років тому висадив екзотичні дерева пекану, які вже добре підросли, досягнувши висоти трьох метрів. Перші плоди садівник планує отримати на 9-10 рік росту рослин.

«Пекан заслуговує уваги садівників, проте через особливості українського клімату, плоди не завжди встигають вчасно дозріти. Для того, щоб насіння досягло зрілості, необхідна середньомісячна температура плюс 10°С, при цьому, до листопада не повинно бути заморозків, чого вдається досягти далеко не завжди. Сприятливі умови для отримання врожаю екзотичної культури складаються переважно раз у 4-5 років», — розповідає садівник.

Саме тому в Україні поки не рекомендується висаджувати пекан у промислових цілях. Існує ризик так і не отримати врожай.

«Як ми бачимо, пекан може жити в наших умовах, зокрема — на півдні України. І відчуває себе відмінно. І хоча плодами порадує не щороку, але жоден садівник не втратить, якщо висадить на своїй присадибній ділянці це дерево. Воно красиво, очищає повітря, а крім того, в хороші роки принесе смачні і корисні плоди», — додає садівник.