18 грудня 2017, 15:44, Технології

Для біозахисту посівів ефективно використовувати безпілотники

Метод з використанням безпілотних літальних апаратів для регулювання чисельності шкідників на полях використовується аграріями не так давно, проте з кожним роком цей напрямок вдосконалюється та розвивається, повідомляє farmer.pl.

Політ дрона може бути запрограмований на внесення ЗЗР через певні проміжки часу, а GPS-передавачі допоможуть прокласти маршрут до поля. При цьому, збільшення об’ємів бункерів дозволяє застосовувати безпілотники на великих площах.

Наразі, аграрії та вчені працюють над ідеєю об’єднання декількох дронів у так званий «рій», який буде переміщатися по полю і на відповідних відстанях розкидати біопрепарати, що значно скоротить і поліпшить ефект від його внесення.

Такий метод внесення, наприклад трихограми, буде ідеальним для великих плантацій в кілька сотень або декількох тисяч гектарів, тому розробники вдосконалюють методи контролю роботи таких пристроїв, щоб він був максимально точним.

Незважаючи на те, що дрони поки не такі ефективні, як мініавіація, вони дозволяють проводити біозахист на тих плантаціях, які занадто великі для використання ручної праці і разом з тим, надто малі для використання авіації.

Йдеться, зокрема, про забезпечення біозахисту для органічних господарств, адже використання іншого сільгоспобладнання, яке застосовується одночасно і на ділянках з традиційною системою захисту, ускладнене через необхідність його регулярної дезинфекції та очищення.