15 грудня 2017, 15:23, Урожай

За останні роки площі під виноградниками в Україні скоротились втричі — експерт

За словами Олега Юхновського, основною проблемою галузі є суттєве зменшення площ під виноградниками, а також мала кількість господарств, які займаються вирощуванням та переробкою ягід, повідомляє hromadskeradio.org.

«На жаль, маємо різке скорочення площі насаджень виноградників, останні три роки — різке падіння (майже втричі) обсягів експорту вина, скорочення внутрішнього виробництва — перелік можна продовжувати», — говорить Олег Юхновський, голова комітету АПК Торгово-промислової палати.

Нагадаємо, наразі площі під виноградниками в країні складають близько 44 тис. га.

«Основною проблемою для розвитку галузі залишається невелика кількість виноробних підприємств. 72 виробники в нас мають ліцензію на виробництво, і з них п’ять — сімейні виноробні. Для порівняння: у Франції — 40 000, в Італії майже мільйон невеликих виробників», — додає голова комітету АПК Торгово-промислової палати.

Проте порівнюючи з попередніми роками, в 2017 є і певна позитивна динаміка у вигляді збільшення експорту. Українські винороби поступово освоюють нові ринки (Китай), традиційно поставляючи продукцію до Білорусі, країн Прибалтики, Польщі та інших країн ЄС.