14 грудня 2017, 16:27, Технології

Дрони допомагатимуть аграріям оцінювати втрати врожаю

Уже не перший рік, зростання чисельності диких кабанів спричиняє значні втрати врожаю серед аграріїв. Розроблений одним з аспірантів Науково-дослідного інституту природи і лісу (INBO, Брюссель) метод дозволяє оперативно аналізувати стан посівів та втрати врожаю, повідомляє sciencedaily.com.

За словами Аннелінн Руттен, аерофотознімки отримані за допомогою дронів обробляються за допомогою спеціального алгоритму, та надають інформацію стосовно втрат врожаю.

«Я підключаю свій смартфон до пульта дистанційного керування дроном, камера дає змогу оцінити реальні втрати врожаю на тому чи іншому полі», — пояснює Руттен.

Для кожного поля робиться багато знімків, які комбінуються з урахуванням різних перспектив. Пізніше, поля класифікується на пошкоджені і неушкоджені частини з використанням об'єктного аналізу зображень (OBIA). Алгоритм дозволяє отримувати 93% точність у посівах кукурудзи та 94% у посівах багаторічних трав.

«Польоти і зйомка пошкоджених полів не займають стільки часу, як оцінка через наземні методи. Це робить оцінку з дронів більш рентабельною. Іншою перевагою є те, що цей метод стандартизований і дозволяє проводити прямі порівняння між різними полями», — додає Руттен.