14 грудня 2017, 15:40, Урожай

Гризуни загрожують посівами озимих на Херсонщині

У ході проведення планових обстежень фахівцями Держпродспоживслужби у області було виявлено масове заселення посівів озимих культур мишоподібними гризунами.

Гризунами у господарствах області заселено 13% обстежених площ озимої пшениці, при цьому, на один гектар нараховуються до 4 гризунів з чисельністю 25-40 жилих нір/га.

У посівах озимого ріпаку  гризунами заселено 20% площ, при цьому, середня чисельність колоній шкідника складає до 5 кол/га. На багаторічних травах середня чисельність шкідника складає 2,6 кол/га, (макс. — 6 кол/га).

За слабкого та середнього ступенів пошкоджено від 1% до 3% рослин озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав.

Враховуючи наявність достатньої кормової бази, прогнозовані задовільні погодні умови та високий потенціал розмноження мишоподібних, чисельність шкідника буде надалі збільшуватися і становити загрозу посівам озимини.

Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень їх шкідливості будуть визначатися насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють через внесення в жилі нори шкідника родентицидів.

У господарствах області здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за розвитком та розповсюдженням мишоподібних гризунів.