14 грудня 2017, 14:13, Посівна

Посіви озимих на Київщині входять у зиму в досить доброму стані

Одним із чинників, які забезпечили переважно добрий стан озимих посівів, були сприятливі погодні умови. Про це стверджують опитані SuperAgronom.com аграрії Київщини.

«Пшениця у нас в хорошому, задовільному стані. Взагалі-то сіяли її пізнувато, 20 жовтня. Але ми завжди у жовтні сіємо. Вважаю,  що це оптимально. Бо у нас площі невеликі, саме цієї культури 50 га в середньому, тож сівба швидко проходить. А якщо зарано посіємо, то потім переросте,  та ще й від хвороб доведеться обробляти. Вважаю, що пізніші терміни як для нашого Володарського району — якраз нормально. Тим більше, що зараз тепло, і з вологою проблем немає. Сходи  гарні виросли, кущаться, вже закрили землю всюди. Тож на цей момент ми ними задоволені», — розповідає Леонід Янківський, (СФГ «Лан», Володарський район).

За словами Володимира Салієнка, (СП «ІнтерАгро Сквира» Сквирський район) станом посівів у господарстві задоволені, озима пшениця увійшла в зиму в хорошому стані.

«Зараз якраз на стадії середини кущення. Озимий ріпак — у стані 6-8 листків, а раніші посіви — 10 листків. Загалом він у задовільному, подивимось як перезимує. Протягом вегетації озимих, в принципі, дощі періодично йшли, посухи не було. Та й під посів ми мали достатню кількість опадів. Сподіваємося, що й зима буде сприятливою», — додає Володимир Салієнко.

Довідково: За даними департаменту агропромислового розвитку Київської ОДА, під урожай 2018 року загалом засіяно 178,5 тис. га (88 % до прогнозу). З них:

  • пшениці — 164,5 тис. га (89 % до прогнозу);
  • жита — 8,3 тис. га (79 % до прогнозу);
  • ячменю — 5,7 тис. га (73% до прогнозу).

На 13.12.2017 року в області накопичено засобів захисту рослин в кількості 2047,6 тонн, що становить 120,4 % до потреби. При цьому, забезпеченість сільськогосподарських підприємств мінеральними добривами на осінній період становить 101,0%.