13 грудня 2017, 18:13, Україна

Рис може стати перспективною культурою для аграріїв Півдня

На думку Володимира Дудченка, директора Інституту рису, зважаючи, що приміром, кукурудза у нинішньому сезоні дала на Одещині по 3,5 т/га, а на Херсонщині — до 6,0 тонн, перспективною нішою для аграріїв півдня може стати рис, повідомляє golos.com.ua.

Україна нині має можливість забезпечити населення держави якісними вітчизняними продуктами. За рахунок використання системи краплинного зрошення є змога не тільки збільшити частку вітчизняного рису, виробляючи 600-700 тис. тонн продукції, затребуваної на ринках об'єднаної Європи та Африки.

«Щорічний дефіцит у Європі рису при власному виробництві майже 3,1 млн. тонн становить 1,1 млн. Цю нестачу цілком реально, враховуючи географічне положення України, частково поповнити за рахунок нашої продукції», — розповідає Володимир Дудченко.

Директор Інституту розповів, що установа вже три роки проводить дослідження ефективності вирощування рису за умов краплинного зрошення. За останні три роки, середня врожайність жодного разу не була меншою за 7,5 т/га, досягаючи в окремих експериментах рівня 13-14 т/га.

«До того ж попередниками під рис є культури, які мають надзвичайно високу харчову цінність — це горох та гречка. Причому вони за своїми біологічними особливостями спроможні давати два врожаї. В один рік на тому самому полі вдається зібрати по 6 т/га гороху, а потім ще й по 2,8 т/га гречки. І це за незначних витрат зрошувальної води», — додає директор Інституту.

Володимир Дудченко вважає, виробництво таких важливих харчових культур, як рис, гречка та горох можна істотно збільшити. Але за умови державної підтримки розвитку краплинного зрошення — через часткову компенсацію вартості обладнання, як це робиться, наприклад, у Казахстані, Туреччині, Індії. У цих країнах аграріям компенсують від 50 до 90% витрат на придбання обладнання для краплинного зрошення.