13 грудня 2017, 15:03, Урожай

До 50% світового врожаю втрачається через шкідників — експерт

За словами Артура Шамілова, фахівця ФАО по рослинництву і захисту рослин, пом'якшення погоди і розширення торгівлі можуть негативно вплинути на посіви сільськогосподарських культур та дерева, повідомляє Kurkul.com.

«Продуктивність сільськогосподарських культур, що вирощуються для споживання людиною, схильна до все більшого ризику через зростаючу кількість шкідників, появи нових бур'янів і патогенів. Згідно з деякими оцінками, потенційні втрати продовольства, що викликаються шкідниками, можуть становити до 50 % усіх втрат в світі», — наголосив експерт.

Ближчим часом, ФАО планує провести конференцію де будуть розглянуті питання зміни клімату та впливу погодних факторів на поширення та шкодочинність шкідників.

В ході консультації будуть розглянуті проблеми, пов'язані з найбільш розповсюдженими і новими видами шкідників, що мають інвазивний характер і поширюються по всьому регіону. Крім того, консультація покликана сприяти розробці і координації міжнародної політики в галузі забезпечення здоров'я рослин відповідно до Міжнародної конвенції з карантину та захисту рослин. Запрошені фахівці, що представляють національні органи захисту рослин та фітосанітарні служби країн Європи і Центральної Азії, представлять огляди ситуації в своїх країнах і визначать основні питання, які потребують вирішення.

Нагадаємо, чотири країни Східної Європи (Вірменія, Білорусь, Молдова і Україна) вже співпрацюють з ФАО з питань фітосанітарного контролю у формі реалізації спільних дворічних проектів. Вони працюють над тим, щоб підвищити ефективність роботи національних органів із захисту рослин і відповідної інфраструктури, а також над тим, щоб збільшити вигоди, одержувані від безпечної торгівлі.