13 грудня 2017, 10:53, Урожай

Дощі врятували урожай цукрових буряків на Вінниччині

Якщо у попередні роки у цей час приріст ваги становив у середньому 2-3 грами на добу, то восени цього року цифра зросла більше ніж 5 разів, повідомляє golos.com.ua.

«На старті збиральної кампанії, а її розпочали у вересні, гектар давав буряків на 6,0 тонн менше, ніж торік. Завершували копати культуру з відставанням від торішнього всього лише на 1,4 тонн. Тобто за два місяці цукристі додали у вазі по 4,6 тонн на гектарі. Середня врожайність — 47,7 тонн на круг. У 2016 році мали 49,1 т/га», — розповідає Леонід Козодой, економіст Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор».

Цукровий прогноз фахівці робили на початку копання. Виходили з того, що урожайність нижча попереднього року на 6,0 т/га, попередні розрахунки видавали результат — 375 тис. тонн цукру у поточному сезоні. В результаті опади у вигляді дощу в середині серпня і на початку вересня, сприяли збільшенню ваги кореня і тим само істотно підкоригували прогноз фахівців.

Нагадаємо, у поточному сезоні цукрові буряки на Вінниччині вирощували на площі 57 тис. га. З них 52 тис. га — сільгосппідприємства, решта — фермери та інші власники земельних паїв. Порівняно з минулим роком площі під культурою збільшились на 2,8 тис. га.

За даними асоціації «Поділляцукор», на полях області ще залишається приблизно 300 тис. тонн коренеплодів. Загалом зібрано 2,62 млн тонн буряків. Цукру зварено понад 350 тис. тонн. Найбільше — на Крижопільському підприємстві (115 тис. тонн), Гайсинському (понад 80 тис. тонн), Жданівському (56 тис. тонн).