12 грудня 2017, 14:08, Урожай

Аграрії північних областей не можуть завершити збирання кукурудзи

Через високу вологість та потребу у досушуванні зерна, завершення збирання врожаю кукурудзи у північних та західних областях країни проходить досить повільно. Чи встигнуть аграрії зібрати культуру вчасно поки що невідомо.

«З кукурудзою цьогоріч катастрофа! Збирати культуру ще навіть не починали, вологість дуже висока 27-28%. Збирання затримуються через погодні негаразди, 37 днів поспіль падав дощ. Тепер чекаємо морозів, щоб техніка могла зайти у поле. У сусідніх господарствах ситуація подібна, ще не всі навіть сою зібрали, не те що кукурудзу», — розповідає Мирослав Поліо, заступник директора ПСП «Злагода» (Рівненська область).

Віктор Петращенко, головний агроном ООО «Вега Агро» (Житомирська область) розповідає, кукурудзу збирають досі, проте зимувати культура на полях не буде.

«У полях стоїть ще 60% (200 га) кукурудзи, проте завершити збирання кулбтури плануємо ближчим часом. Як тільки дозволяє погода, одразу молотимо. Зібрали б і раніше, проте через високу вологість — 28% мусимо усе зібране досушувати. Через весняну посуху урожайність не рекордна, проте краще ніж  у 2015 році», — розповідає Віктор Петращенко.

Не краща ситуація і у полях Чернігівщини, практично у кожному господарстві, яке займається вирощуванням кукурудзи частина посівів все ще знаходиться у полях.

«У полях ще близько 330 га кукурудзи, завершити збирання плануємо до кінця тижня, проте погодні умови не з найкращих, сніг змінюють опади у вигляді дощу. Урожайність на рівні 10 т/га, вологість 24-26%, мусимо сушити», — розповідає Юрій Олефіренко, заступник директора з агровиробництва СТОВ «Агрольон».

За словами аграріїв, не зібраною кукурудза залишається і у полях Рівненської, Тернопільської, Львівської та Хмельницької областей. При цьому, основними проблемами збирання культури у поточному сезоні, є часті дощі та висока вологість зібраного врожаю, що змушує аграріїв витрачати додаткові кошти на сушку зерна.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com