11 грудня 2017, 17:02, Посівна

Хвороби та гризуни загрожують озимим на Прикарпатті

Більшість площ під озимими у області знаходяться в задовільному стан, при цьому, до 6% рослин озимої пшениці та ячменю уражено септоріозом та кореневими гнилями у слабкому ступені. Повсюди 2-5% рослин озимого ріпаку охоплено пероноспорозом та фомозом, повідомляє Івано-Франківська ОДА.

Збереження інфекційного запасу хвороб та інтенсивне ураження може негативно впливати на перезимівлю рослин.

Аналіз матеріалів моніторингу, які надходять з районів, свідчать, що у посівах озимих зернових на обліковують 1-3 жилих колоній мишоподібних гризунів на гектарі, та 1-4 колоній гризунів у посівах озимого ріпаку. Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку мишоподібними гризунами відмічається переважно з країв поля. У багаторічних травах, садах, неугіддях  обліковують 2-5, а в осередках Снятинського, Тлумацького районів до 7-8 жилих колоній гризунів на гектарі.

Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, що межує з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

Нагадаємо, за даними карти «Посівна Онлайн 2017/18», озимими зерновими у області у поточному сезоні засіяно 69,4 тис. га площ, ріпак посіяно на площі 18 тис. га.