11 грудня 2017, 14:55, Урожай

Люпин однорічний може стати однією з найкращих сидеральних культур

На поточний момент відомо близько двох сотень видів люпину, проте в нашій країні в якості сидератів вирощують всього чотири види (три з них — однорічні). Зазвичай як сидеральну культуру обирають люпин білий, а також люпин вузьколистий та люпин жовтий, повідомляє sad.net.ua.

Крім збереження біомаси, люпин збирає в ґрунті ідеальний за ступенем доступності азот, причому в таких кількостях, що іноді додаткового внесення цього елемента зовсім і не потрібно.

АгроПолігон Кернел: Сидерати
Читати по темі

У люпину досить потужна і досить розвинена коренева система, тому в свою біомасу з глибини ґрунту він може вбирати велику кількість поживних речовин і прекрасно росте без поливу практично на будь-яких типах ґрунтів. Самі ж бульбочки, де містяться азотофіксуючі бактерії, забирають повітряний азот і трансформують його зв’язані форми.

Потужна коренева система рослини здатна буквально розчиняти моногідрофосфати і таким чином піднімати їх в більш високі, доступні іншим рослинам шари ґрунту. Люпин своєю потужною і широкою кореневою системою відмінно рихлить навіть сильно ущільнений ґрунт і буквально «годує» його азотом.

Алкалоїди, що містяться в біомасі люпину, після заорювання і збереження в ґрунті, сприяють розкисленню ґрунту, а при тривалому вирощуванні субстрат нерідко приймає навіть лужну форму.

Завдяки тому, що після вирощування люпину вся його зелена маса закладається в ґрунт і, перегниваючи, перетворюється на прекрасне зелене добриво, та ще й збагачуючи при цьому азот, на ділянках, де вирощуються культури після сидератів, помітно підвищується врожайність.

На початковій стадії свого розвитку люпин росте досить повільно, наприклад, цим користуються великі промислові господарства, підсіваючи його під овес, озимі, однорічні трави, а після їх скошування зелена маса починає активно розвиватися. Так можна і кілька врожаїв на одному полі отримати.