11 грудня 2017, 13:56, Україна

Недорогим та ефективним способом збільшення врожайності плодових та овочевих може бути запилення

За словами експерта, втрати від недозапилення яблуневих садів можуть становити 50-100 тис. грн на гектар, тоді як витрати на запилення, становлять усього 1,2 тис. грн. Разом з тим, овочівники відкритого ґрунту та виробники баштанних культур в переважній більшості взагалі не використовують запилення, повідомляє agroreview.com.

«Щорічно від недозапилення ми втрачаємо 3 млрд грн в плодоовочевому секторі — і це приблизні оцінки навіть без урахування втрати ціни від гіршої якості овочів та фруктів. Якщо порахувати окремо кожний сегмент, то втрати по баштанних культурах становлять близько 1 млрд грн, по яблуку та груші — до 850 млн грн, по кісточкових плодах — понад 1,1 млрд грн, а по ягодах — понад 120 млн грн», — зауважив Андрій Ярмак.

Тим часом, роль запилення, у тому числі — штучного, зростає в усьому світі, і може бути дуже перспективним напрямком.

На його думку, і виробникам плодоовочевих культур, і пасічникам варто уважніше поставитися до запилення — адже для обох сегментів це можливість збільшити свої доходи.

«У всьому світі виробники плодово-ягідної продукції вже застосовують сучасні підходи до збільшення врожайності. Наприклад, в США бджолярі і садівники щільно співпрацюють, і, не дивлячись на вартість послуг в межах 52-165 доларів за бджолину сім'ю в залежності від культури, ця послуга дуже популярна», — зауважив Андрій Ярмак.

Експерт підкреслив, що розміщення вуликів в садах може принести подвійну вигоду. Інтенсивне запилення підвищує врожайність, тоді як мед користується підвищеним попитом як в самій Україні, так і на експорт.