11 грудня 2017, 09:05, Україна

Рівненське господарство демонструє справжні рекорди врожайності

У обробітку господарства знаходиться майже 4 тис. га земель. При цьому, середня врожайність озимої пшениці у поточному сезоні  склала 10,3 т/га, ріпаку — 4,1 т/га на круг. Не відстають й цукрові буряки, врожайність яких — майже 80,0 т/га, повідомляє rvnews.rv.ua.

Що стосується обробітку ґрунту, то «Хавест-агро», обзавівшись необхідним арсеналом техніки — в основному нової і сучасної, відмовилось від традиційної оранки, замінивши її суцільною культивацією ґрунту.

Німецький підприємець чітко дотримується принципу: землю треба живити, щоб вона живила рослину, і водночас земля має отримувати для свого благополуччя оптимальну кількість добрив — не більше і не менше. Як це здійснити на практиці? Тільки в співпраці з наукою. Відтак уже більше десятка років поспіль на полях «Хавест-агро» трудяться дослідники з німецьких лабораторій та університетів. Вони розробили схему, за якою в потребі мікроелементів видно фактично кожен гектар.

«Наразі не так актуально визначати потреби ґрунту, як потреби рослини під час росту. Скажімо, поряд із аналізом ґрунту ще більш продуктивнішим є аналіз водяного розчину, з якого, власне, й живляться рослини. В Америці саме на нього роблять ставку. І ми в цьому напрямку вже почали здійснювати перші кроки», — розповідає Маркус Шютте.

Німецький аграрій наголошує, якою б потужною сьогодні не була мінерально-добривна складова, земля для якості та кількості врожаю потребує органіки, тому на поля «Хавест-агро» регулярно вносять якісний курячий послід.

«Ще один важливий чинник господарювання — це обробіток при потребі. Потребує, наприклад, рослина захисту від грибків після затяжних літніх теплих дощів, тоді й треба здійснювати профілактику цих захворювань, а не вносити «ліки» будь-коли і які-небудь. Загалом агрономія нині — наука конкретна. І це треба враховувати», — зазначає Маркус Шютте.

Місцеві жителі охоче віддають свої землі в оренду «Хавест-агро», адже окрім високої орендної плати (до 12 тисячі гривень) їх землі обробляють з використанням найсучасніших агротехнологічних прийомів.