9 грудня 2017, 13:08, Технології

Побороти нашестя кукурудзяного метелика допоможуть азотні добрива та деструктори

Дослідження польських вчених довело, що найкращим способом боротьби з личинками кукурудзяного метелика є внесення у післяжнивні рештки азотні добрива та деструктори, повідомляє agroxxi.ru.

«Механічний контроль з використанням мульчувачів або дискових борін повинен бути одним з основних нехімічних методів боротьби з європейським кукурудзяним метеликом. Більшу частину року шкідник важко доступний для людей. Тому, плануючи захисні заходи, потрібно пам'ятати, що після закінчення живлення комаха не залишає кукурудзяні поля, а зимує в післяжнивних рештках», — розповідає Павло Береш, доктор наук з Інституту захисту рослин (Польща).

За словами науковця, до 70% гусениць можна знищити шляхом механічного подрібнення решток кукурудзи, попередньо вносячи на поля азотні добрива, або деструктори, які прискорять розкладання органічних речовин в зимовий або ранньовесняний період.

«В результаті весняна обробка з використанням, наприклад ротаційної борони і сівалки допоможе краще подрібнити залишки коренів і стебел, які можуть містити зимуючих гусениць», — додає Павло Береш.

Однак механічний метод буде ефективним у разі застосування його на великих площах. Якщо проводити його на невеликих полях, то навесні їх заселять метелики з сусідніх необроблених ділянок.

«Потрібно також пам'ятати, знищити кукурудзяного метелика повністю дуже складно. Комаха шкодить посівам кукурудзи вже більше 60 років і, незважаючи на істотний технічний прогрес, як і раніше представляє велику проблему для агрономів. Подрібнення залишків орієнтовано на скорочення популяції виду і утримання його шкодочинності на допустимому рівні», — наголошує вчений.

Варто нагадати, що в ряді держав, наприклад у Німеччині, відомі випадки, коли кукурудзяний метелик так щільно заселяв посіви, що вражав до 100% рослин. Тоді аграрії в примусовому порядку знищувати усі рослинні рештки  на полях. Варто зазначити, що такий спосіб видався досить дієвим у боротьбі з шкідником.