10 грудня 2017, 09:16, Україна

Використання джмелів-запилювачів збільшує урожайність плодово-ягідних та овочевих культур на 45%

Проект по розведенню джмелів-запилювачів був представлений на Міжнародній спеціалізованій виставці з виробництва, обробки, переробки та зберігання плодоовочевої продукції в Україні та СНД «Fresh Business Expo 2017», яка проходила в Києві з 5 по 7 грудня, повідомляє agrostory.com.

На сьогоднішній день є чимало свідчень того, що джмелі запилюють рослини ефективніше, ніж бджоли. Наприклад, дослідження, проведені Інститутом біології рослин в Австрії, показали, що при запиленні джмелями кількість плодів гарбуза збільшується на 30%, а загальна маса їх насіння на 19-38% більша ніж на площах, де використовувалися бджоли. Інститут Стерлінга в Великобританії проводив аналогічні дослідження на запиленні малини і відзначив збільшення врожайності на 27%.

Представники фонду «Жива країна» провели детальні дослідження в умовах клімату і ґрунтів нашої країни.

Юлія Рябцева, кандидат біологічних наук розповіла, що дослідження проводилися протягом двох років на різних культурах. На плантаціях суниці садової збільшення врожаю склало 42,9%, урожай малини збільшився на 28,8% і на 19% на двох різних сортах, черешні — на 29,93% і 37,47%, яблук — на 26%. Особливо ефективним виявилося використання джмелів для запилення гарбуза: маса мокрих насіння олійної гарбуза зросла на 119%.

За словами Богдана Мазніцького, виконавчого директора фонду, використовувати джмелів можна разом з медоносними бджолами. У такому випадку ефективність запилення підвищується.

При цьому плануючи запилення, треба враховувати кормову базу і розраховувати оптимальну кількість комах-запилювачів. Наприклад, для ефективного запилення суниці необхідно 6-9 джмелиних сімей на гектар, малини — 6, черешні — 6-12, гарбуза — 2-4, конюшини — 9 сімей на гектар.

Найбільш перспективним є використання джмелів на «важких» для інших запилювачів культурах — гарбузі, томатах, що набирає зараз популярність голубиці. А взагалі, за результатами експериментів, крім названих культур, найкращий ефект можна отримати при запиленні наступних рослин: овочевих — перцю, баклажанів, огірків, кабачків, баштанних - дині, кавуна, ягідних — суниці садової, чорниці, ожини, смородини, агрусу, малини, плодових — персика, черешні, вишні, груші, яблуні, сливи, абрикоси.

Засновники та фахівці фонду «Жива країна» сподіваються, що їх діяльність буде корисна для всіх аграріїв, а в першу чергу — для тих, яких теж турбує стан навколишнього середовища, і які готові працювати над біологізацією землеробства. Це призведе як до збільшення врожаїв вітчизняних садів і полів, так і до поліпшення екологічної обстановки.