8 грудня 2017, 08:46, Посівна

Посіви озимих готуються до перезимівлі

Як говориться в повідомленні Укргідрометцентру, тепла погода на початку листопада сприяла продовженню осінньої вегетації озимих зернових культур. Складалися задовільні умови для вкорінення, в південній частині країни в результаті досить високих для кінця осені температур повітря — і для розвитку посівів, повідомляє ukragroconsult.com.

«Станом на 30 листопада повноцінне кущіння відзначалося на половині площ. Решта посівів перебувала у фазах сходів і перших листків», — йдеться в повідомленні синоптиків.

Припинення активної вегетації озимих культур відбулося в середньому на 1-2 тижні пізніше середніх строків, хоча в денні години у посівах ще відбувалися процеси життєдіяльності рослин, зазначили у відомстві.

«Шкідливих для посівів явищ в листопаді не спостерігалося. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння озимих культур в холодні ночі знижувалася до 0°С - мінус 5°С, що значно вище критичної температури вимерзання рослин, яка за розрахунками агрометеорології становила мінус 14-15°С», — додали в Укргідрометцентрі.

Також синоптики уточнили, що протягом листопада відбувалося поповнення запасів вологи в ґрунті за рахунок опадів і завдяки тому, що ґрунт залишався талим. За рахунок опадів, які випали в листопаді, значно покращився зволоження ґрунту і в південних областях, де тривалий час спостерігалася посуха.