5 грудня 2017, 09:55, Посівна

Через посуху озимі зернові на півдні можуть загинути — експерт

За його словами, подібна ситуація звична для південного регіону, адже кожні три-чотири роки завжди настає посуха, через яку сходи наверсні доводиться пересівати, повідомляє khersonline.net.

«Я теж займаюся озимими і на моєму дослідному полі сходи дуже погані саме через відсутність вологи. Ця осінь практично суха і вологи немає. Можу сказати, що зараз після опадів, які пройшли, до 5 грудня у нас буде теплий період, тому є надія, що вони зійдуть. В грудні місяці буде кілька таких вікон, і якщо озимі в цей період зміцніють і зійдуть, то тоді буде урожай», — розповідає Юрій Кирияк.

Експерт зазначає, що причин почастішання подібних випадків існує кілька, але головною все ж залишаються терміни випадання опадів.

«Ми стабільно отримуємо 300-400 мм опадів — цього достатньо для нормальної обробки, але найголовніше — це терміни випадання і вид опадів. Зливовий дощ в 100 мм — з нього толку ніякого, він відразу пішов в річки. Тому головне не просто наявність опадів, але і терміни їх випадання і то, як ми їх використовуємо» — наполягає начальник гідрометеорологічного центру.

Нагадаємо, за даними карти «Посівна Онлайн 2017/18», цьогоріч, озимими культурами у області засіяно 559,3 тис. га площ.