4 грудня 2017, 13:25, Україна

Чого очікувати аграріям від зимової погоди

Про це свідчить довготривалий прогноз, складений за спеціальною методикою. Її розробила Вазіра Мартазінова, завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України (УкрГМІ).

Основні тенденції «зимового» прогнозу викладені на сайті Національної академії наук України.

На думку фахівців УкрГМІ, середньомісячна температура повітря у грудні 2017 року на більшій частині території України (крім західних регіонів) перебуватиме в межах норми (-3…4 °С), тобто істотно не відрізнятиметься від середніх багаторічних значень. При цьому слід зауважити, що середньомісячні температурні показники можуть містити і сильні похолодання, і сильні потепління, що в результаті дає більш-менш нейтральне значення.

Дефіцит опадів (нижче 80% норми) вчені прогнозують для Закарпаття, Буковини, Івано-Франківської, Тернопільської, Вінницької, Черкаської та Кіровоградської областей, в яких за будь-якого надходження холодного повітря може скластися досить напружена для сільського господарства ситуація. Надлишок опадів спостерігатиметься на Волині, Рівненщині й Донбасі. На решті території України опади випадатимуть у межах середніх багаторічних значень.

У січні 2018 року на більшій частині України переважатимуть середньомісячні температури повітря, на 1–2 °С (а подекуди — й дещо більше) вищі від середніх багаторічних значень. Причому особливо тепло буде на заході країни. І лиш в Одеській області середньомісячні температури залишатимуться в межах норми, і якщо до України доходитимуть холодні повітряні маси, то на Одещині похолодання буде відчутнішим, ніж в інших областях. Що ж стосується січневих опадів, то для північних, північно-східних ті північно-західних регіонів, а також Кримського півострова й Донбасу прогнозується їх надлишок. Дефіциту ж слід очікувати в Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській, Луганській областях. Це означає, що сніговий покрив (у разі, якщо він встановлюватиметься на цих територіях) буде невисоким, а підвищення температури повітря до 0°С і більше призводитиме до ожеледі й ожеледиці. Крім того, незначна висота снігового покриву може негативно вплинути на врожайність озимих сільськогосподарських культур.

Температурна картина лютого обіцяє бути загалом рівною, перевищуючи середні багаторічні показники на 1–2 °С. По всій території України прогнозуються такі її показники: від -3 °С на заході до -5…6 °С на сході та близько 0°С на півдні. Переважна більшість регіонів — західні, північно-західні, центральні, південні, а також Донбас — відчуватимуть нестачу опадів. 

«Це дуже погано для кінця зими, тому що саме лютий готує запас вологи, якої потребуватимуть сільське господарство, весняні польові роботи», — зазначила Вазіра Мартазінова.

Опади на Кіровоградщині, Сумщині, Черкащині й Запоріжчині залишатимуться в межах середніх багаторічних значень.

Таким чином, середньомісячна температура повітря впродовж зимового сезону 2017/2018 на більшій території України на 1–2 °С перевищуватиме норму, і в окремих областях спостерігатиметься дефіцит опадів.

Крім середньомісячних температур і місячних сум опадів, науковці УкрГМІ розрахували також середньодобові температури повітря для прийдешнього зимового періоду.

Згідно з їхніми висновками, в першій декаді грудня має бути похолодання (вночі, можливо, до -15°С, удень — близько -4…-6 °С). У середині місяця очікується потепління — денні температури піднімуться вище 0 °С і подекуди сягатимуть +5…7 °С. У цей час можливі штормові процеси. Наступне різке похолодання (до -16…-18 °С) має відбутися близько 27–28 грудня 2017 року і стане значно відчутнішим за попереднє, проте довго не протримається.

Після настання Нового року — в перших числах січня, можливо, короткочасно температура підвищиться до плюсових значень, а потім зміниться різким похолоданням із температурою вдень -5…-10 °С, нічні температури в цей період можуть бути низькими. У другій половині місяця температура підвищиться, і наступне різке короткочасне похолодання станеться до середини лютого на більшій частині території України.

Що ж стосується опадів, то в грудні вони випадатимуть головно перед різкими похолоданнями й потепліннями — у вигляді дощу, мокрого снігу, ожеледі. В середині грудня можлива ожеледиця: переохолоджені краплі атмосферної вологи, досягаючи поверхні землі після різкого потепління, утворюватимуть покрив на зразок ковзанки. Проте загалом грудневі опади будуть незначними, а сніговий покрив, якщо й утвориться, то вже в середині місяця розтане. Найбільша ж кількість опадів — здебільшого у вигляді снігопадів і налипання мокрого снігу — спостерігатиметься з кінця січня до першої декади лютого.

Таким чином, складений науковцями УкрГМІ прогноз погодних умов дає змогу зробити висновок про те, що прийдешня зима в Україні не буде аж такою морозною, як про це нині нерідко йдеться в повідомлення вітчизняних і зарубіжних ЗМІ. Окремі дні будуть морозними, проте похолодання не триватимуть довго.

За словами Вазіри Мартазінової, тепліша зима краща для населення, однак при цьому збитків може зазнати сільське господарство — через вкрай нестійкий температурний режим і дефіцит опадів протягом та наприкінці зими.