4 грудня 2017, 12:08, Насіння

Якісне насіння плюс правильне зберігання застрахують від «сюрпризів» під час посівної

Про це нагадують фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області на сайті Управління.

У біологічному відношенні насіння, яке мало високу схожість після збирання, зберігається краще. Насіння з високими посівними якостями більш стійке проти грибів, бактерій, мікроорганізмів. Мертве, несхоже, гниле насіння за несприятливих умов зберігання псується у першу чергу і є осередком поширення патогенної мікрофлори. Тому на довге зберігання треба закладати лише високоякісне насіння.

У процесі зберігання систематично здійснюють органолептичний контроль насіння (запах, колір, вологість), а також аналітичний контроль за посівними якостями і зараженістю шкідниками. Нагляд ведуть за кожною партією. Особливо ретельно за партіями з підвищеною травмованістю і вологістю.

Органолептичний аналіз має велике значення при зберіганні насіння: втрата блиску, білявий, сіруватий колір насіння результат самозігрівання; затхлий запах зберігання у вологому приміщенні; рибний запах ураження твердою сажкою ; цвілий запах активна діяльність мікрофлори, що свідчить про підвищену вологість і можливі осередки самозігрівання.

Аналітичний контроль посівних якостей насіння проводить ДП «Державний центр сертифікації і експертизи с/г продукції» шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння або садивного матеріалу. Такий аналіз слід робити з рекомендованою періодичністю:

  • кожні 4 місяці — для зернових і зернобобових;
  • кожні 8 місяців — для кормових, овочевих і баштанних культур ІІ категорії;
  • кожні 6 місяців — для кормових, овочевих і баштанних культур ІІІ і наступних категорій;
  • кожні 4 місяці — для насіння соняшнику протруєного та затареного;
  • кожні 6 місяців – для насіння цукрових буряків;
  • 1 раз на рік для протруєної та затареної кукурудзи.

Фахівці також нагадують, що держава в особі місцевих управлінь фітосанітарної безпеки здійснює контроль за дотриманням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства України та інших нормативних актів.