3 грудня 2017, 10:38, Посівна

Практично скрізь посіви озимих зернових забезпечені достатньою кількістю вологи

Разом з тим, в окремих районах Херсонської та Запорізької областей через відсутність ефективних опадів спостерігається ґрунтова посуха — вміст вологи в орному шарі недостатній (11-20 мм) та незадовільний (1-9 мм), повідомляє expert-agro.com.

Загалом, кількість вологи, що надходить в ґрунт зараз, є достатньою для отримання стійких урожаїв, проте коефіцієнт випаровування значно збільшився в порівнянні з середніми багаторічними даними.

Нагадаємо, станом на 1 грудня озимі посіяно на площі 6,9 млн га. Обстеження цих посівів, проведене науково-дослідними установами УААН, на кінець першої декади листопада показало, що в кращому стані знаходяться посіви озимої пшениці і тритикале по чорному пару, сівба яких проводився з 10 по 25 вересня.

Рослини таких строків сівби знаходяться на другому етапі органогенезу, мають щільність 91-97% від запланованого, переважна їх кількість перебуває в стадії кущіння.

Озимі посіяні 5 жовтня знаходяться у фазі 3 листка, 10 жовтня у стадії 2 листків, ті, що сіяли 15 жовтня мають повні сходи.

Озима пшениця, яку сіяли після непарових попередників, за своїми морфобіологічними показниками в певній мірі поступалася озимим, які висівалася по кращих попередниках. Найбільше відставання в рості і розвитку рослин спостерігалася при пізніх строках сівби (5-15 жовтня) після стерньових попередників і соняшнику, де рослини сформували в середньому по 1-2 листки при висоті 9-14 см.

Детальніше за ходом проведення посівної озимих зернових дізнавайтесь з інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2017/18».