30 листопада 2017, 11:46, Урожай

Чверть посівів соняшнику у Росії ризикують зимувати у полях

Станом на 22 листопада в Росії соняшник зібрано з 5,9 млн га, що становить лише 75% площ. За інформацією аналітичного центру «СовЕкон», показник у 25% встановив новий антирекорд по незібраним площам, повідомляє agroinvestor.ru.

«У минулому році, неприбрані площі під соняшником в цей період становили лише 10%, в 2015 році — 5%, в 2014 році — 9%, в 2013 році — 19%, в 2012 році — 12%», — підрахували аналітики центру.

Низькі темпи збирання урожаю соняшнику у поточному сезоні пов’язані в першу чергу з несприятливими погодними факторами.

«Інтенсивні дощі у жовтні та листопаді призвели до зниження темпів збирання культури. Особливо це відноситься до Поволжя, де все ще не прибрано 35% площ. Загалом до аграріям Росії залишається обмолотити майже 2 млн га площ під соняшником», — констатують аналітики.

Наразі намолочено 9 млн тонн соняшнику, середня врожайність по країні становить 1,53 т/га, що на 3% менше ніж минулоріч. Наприкінці вересня «СовЕкон» знизив прогноз збору соняшнику з 11,5 млн тонн до 10,4 млн тонн.

«Багато чого буде залежати від того, коли посіви будуть прибрані. Аграрії мають у запасі близько тижня, щоб зібрати хоча б якусь частину врожаю. Однак уже ясно, що в Сибіру та Поволжі значні площі підуть під сніг і чекатимуть весни, з відповідними ризиками втрат якості і обсягів врожаю», — додає Данило Хотько, провідний експерт ІКАР.