28 листопада 2017, 15:41, Світ

Країни ЄС погодили дозвіл щодо подовження ліцензії на гліфосат на 5 років

Двадцять вісім держав-членів зустрілися в апеляційній комісії. За проголосували 18 країн, 9 проти, 1 утрималася.

Прикметно, що Німеччина проголосувала за відновлення, хоча раніше утримувалась. Це забезпечило кваліфіковану більшість для остаточного рішення. Франція просила про поновлення на 3 роки.

«Таке рішення добра новина. І тепер фермери та агровиробники зможуть продовжувати використовувати гліфосат ще протягом 5 років. Однак факт залишається фактом, що не існує жодних регуляторних причин, чому не слід було повторно надавати дозвіл зразу на 15 років, як це було спочатку запропоновано. Гліфосат зменшує необхідність використання інших гербіцидів, це допомагає захистити ґрунт і скоротити викиди парникових газів, скорочуючи потребу в додаткових агротехнічних заходах»,  зазначив Гай Сміт, віце-президент Національного фермерського союзу Великої Британії.

Втім, чимало європейських організацій, зокрема і політичних, виступають взагалі за заборону використання цієї речовини. Обидві сторони наводять дані досліджень різних інституцій. В одних доводиться шкода гліфосату для здоров’я людей, а в інших ці дані спростовуються. Тому експерти вважають, що згадане рішення ще може бути опротестоване.

SuperAgronom.com слідкуватиме за розвитком ситуації й надалі.