28 листопада 2017, 13:39, Україна

Посіви вже готуються до перезимівлі

В кінці другої і початку третьої декад листопада в Україні переважала тепла як для кінця осені погода з нерівномірними по території опадами у вигляді дощу і мокрого снігу, спостерігалися тумани. У західних та північних областях утворювався тимчасовий сніговий покрив.

Протягом останнього періоду відбувалося поступове зниження температури повітря. При зниженні середньодобових температур повітря нижче + 5 °С посіви озимих зернових культур (пшениці озимої, тритикале озимого, жита озимого), висіяних в оптимальні терміни (22 вересня), призупинили активну вегетацію 15 листопада в північній, центральній та східній частинах країни, а в південній і західній 20 листопада. Це на 1,5-2 тижні пізніше середніх багаторічних термінів. Тільки при денному підвищенні температури повітря до 4-5 °С в рослинах озимих культур відзначалися повільні ростові процеси.

Проведене  науково-дослідними установами УААН обстеження посівів озимих зернових культур показало, що у більшості регіонів (за винятком південних, Дніпропетровської, Полтавської і Чернігівської областей) рослини припинили активну вегетацію в фазі кущіння, 3-го листка, утворення вузлових коренів і сходів. Стан рослин переважно добрий і задовільний.