25 листопада 2017, 13:54, Україна

Синоптики озвучили детальний прогноз погоди на зиму

Сильних холодів в Україні цієї зими не очікується, опадів буде мало, перепади температури стають звичними, і до них треба адаптуватися, розповіла Вазіра Мартазінова, завідувач відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України, повідомляє interfax.com.ua.

За її словами, зима в Україні вже фактично почалася, оскільки температура повітря опустилася нижче нуля.

«З приводу підвищення зниження температури хочу сказати наступне. Ви помітили, що з початку року погодні умови дуже змінювалися: близько п'яти днів різке похолодання, коло п'яти днів сильне підвищення температури. Це тепер наша дійсність і до цього треба пристосовуватися. І зима буде саме такого характеру. Окремі дні будуть морозними, інші — теплими», — розповіла В.Мартазінова.

Говорячи безпосередньо про середньомісячній температурі в кожному з зимових місяців, В.Мартазінова зазначила, що в грудні вона буде в межах норми: 3-4 градуси морозу на більшій частині території України. За її словами, опади на одній частині території України будуть звичайними, а на інший недостатніми для цієї пори року.

«Ми очікуємо початок грудня холодним, буде більш морозна температура. Це похолодання буде триматися першу декаду, по суті всю, і десь до кінця декади температурний режим буде переходити на більш високі температури. Настільки високі, що середньодобова температура може бути 3-6 градусів в окремих областях України», — розповіла метеоролог.

В цілому температура буде в межах норми і трошки вище, також слід очікувати ожеледь і ожеледицю. Сніговий покрив буде невисоким.

«Що слід очікувати до нового року? Після такого різкого потепління... слід очікувати різкого похолодання до 27 і 28 грудня. Воно буде короткочасним, але, тим не менш, нічні температури можуть бути дуже низькими», — додала В.Мартазінова.

У перші дні січня температура повітря буде підніматися, але через якийсь час орієнтовно до 10 січня буде різке похолодання. Що стосується лютого, то, за словами синоптика, температура буде трохи вище середньої для цієї пори року.

«Тобто температура повітря на більшій частині очікується в межах норми і вище норми. Холод, про який говорили, в наших прогнозах не проглядається. Що стосується опадів, то на більшій частина території України - західні, північно-західні, центральні райони будуть схильні до дефіциту опадів. Це погано для кінця зими, тому що лютий готує для сільського господарства запас вологи», — розповіла вона.

Метеоролог підкреслила, що похолодання слід очікувати до середини лютого, але воно буде короткочасним. Також В.Мартазінова розповіла, що перед різкими перепадами температурного режиму слід очікувати опадів у вигляді снігу або дощу.